,

Arbeidsmarkt PR; The Battle for Talent

Ik wens je veel personeel. Een verwensing of een wens? In de nabije toekomst gaan de babyboomers met pensioen. Zijn er dan nog genoeg opvolgers? De deskundigen voorspellen The Battle for Talent.

Om talent aan te trekken moeten organisaties een excellente reputatie hebben. Je huidige medewerkers vormen een belangrijke groep ‘reputatie-ambassadeurs’. Word je onwel van deze gedachte? Of maakt het je juist blij?

Hoe bouw jij aan je excellente reputatie als werkgever? Betrokken, tevreden en gemotiveerde medewerkers inzetten als ambassadeurs voor nieuw talent – hoe doe je dat?

Vijf tips om The Battle for Talent aan te gaan:

Tip 1: Inclusion en cocreatie

Medewerkers zijn geen solisten maar netwerkers, ook in de eigen organisatie. Het is daarom extra belangrijk dat je als werkgever zorgt dat de werkzaamheden in de vorm van co-creatie tot stand komen. Projecten draaien beter als iedereen betrokken is bij de start en als gelijkwaardige wordt ingezet op zijn of haar kennis en kunde. Inclusion in plaats van exclusion. Van manager tot portier, als iedereen heeft meegedacht en meegewerkt aan het bepalen van hun taken, dan is iedereen zich ook bewust van de verantwoordelijkheden die een ieder heeft. Samen wordt er meer gepresteerd. Je zal versteld staan!

Tip 2: Relatiemanagement – Communicatie als kernwaarde

Je communicatie kan zomaar een USP van je organisatie worden. Alle lagen van de organisatie communiceren, met de buitenwereld en met elkaar. Een cursus ‘zenden’ voor managers is straks niet meer genoeg. Luisteren is de meest onderschatte vaardigheid en zal een integraal onderdeel moeten zijn van het interne communicatieplan. Luistersessies, spreekuurtjes, koffie-breaks, dialoogsessies. De aard van de relatie tussen medewerkers en direct leidinggevende bepaalt de mate van betrokkenheid en trouw. Getalenteerde medewerkers zoeken naar bedrijven die aansluiten bij hun waarden! En de manier van communiceren binnen een bedrijf is daar een sterke indicator van.

Tip 3: Storytelling – medewerker is onderdeel van ‘The Story’

Er is al veel geschreven over storytelling. Als we naar de arbeidsmarkt kijken is het van belang dat de medewerkers echt onderdeel uitmaken van ‘The Story’. Vorm een open cultuur waar ideeën worden gekoesterd en geactiveerd. Zorg dat je platforms bouwt in je organisatie waar betrokkenheid kan worden geuit en getoond. En waar verhalen kunnen worden gedeeld, on- en offline.

Tip 4: Dialoog – van strategie naar purpose

Elke succesvolle organisatie heeft een strategie; een plan waarmee doelstellingen kunnen worden gerealiseerd. Als directie en MT zit je er midden in, maar voor het personeel is het nog veel belangrijker dat zij strategie en doel begrijpen. Zorg dat je strategie betekenis heeft. Hoe? Door deze deels samen te ontwikkelen. Door te delen en mensen zelf acties bij doelen te laten bedenken. Door niet alleen succes te delen met elkaar, maar ook de ‘briljante mislukkingen’ en samen daarvan te leren. Maak dit een van de pijlers voor je interne pr-beleid.

Tip 5: Diversiteit – gelijkheid en ruimte biedt kansen

Als je als werkgever roept: “Medewerker, jij bent belangrijk en welkom.” Dan moet je dat waarmaken op elk niveau. Diversiteit is van belang voor het primaire proces in een organisatie en heeft alles te maken met tip 1 inclusion en cocreatie. Als je medewerkers als gelijken beschouwt en aan iedereen ruimte biedt, zal je meer productiviteit creëren. Zorg voor een goede generatiespreiding en waak voor een monocultuur. Maak de diversiteit van jouw organisatie zichtbaar in je arbeidsmarkt PR. Want gezien en gewaardeerd worden op eigen kennis en kunde is voor elke medewerker belangrijk. Hier een goed filmpje over diversiteit en inclusion.

Meer weten om personeel te activeren? Of hoe je jouw organisatie klaar stoomt voor de toekomst op de arbeidsmarkt? Maak een vrijblijvende afspraak met Mabelle Koot of Layana Mokoginta.

Nog meer achtergrond? Klik hier.

 

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *