,

Everything is hard before it’s easy

‘Zinken of zwemmen, meisje. Welkom bij de PR Mansion.’ Het zou een passende eerste begroeting geweest zijn, van doorgewinterde communicatieseniors Layana en Mabelle. Als splinternieuwe junior word ik flink op de proef gesteld in mijn eerste weken op het bureau. In de voor mij compleet nieuwe PR-branch volgen situaties elkaar in een rap tempo op. Bij nieuwe opdrachtgevers hoort een aanpak op maat, een wisselende werkstructuur, een specifieke tone-of-voice en wijd uiteenlopende werkzaamheden. Van bloggen tot plannen, van workshops tot persbenadering en meer. Ik spring in het diepe.

Nieuw terrein

Voor de leergang Leven is Leren neem ik in opdracht van het Nederlands Instituut voor Psychologen interviews af met een aantal wetenschappers. “Leren is een proces van verandering van handeling binnen culturele praktijken,” vertelt Prof. Dr. Bert van Oers. De professor wisselt complex jargon af met jip-en-janneketaal. Ik stel af en toe een vraag, maar moet vooral de grootst mogelijke moeite doen om mee te schrijven, zodat ik de stof later kan verwerken én begrijpen. De professor vertelt dat we leren door te spelen, te imiteren en in dat proces op het juiste moment gestuurd te worden door ‘meer wetende cultuurdragers.’

Betekenisvol leren

Een paar dagen na het telefonische interview met de professor besef ik pas dat ons gesprek een voorbeeld is van de door de professor uitgelegde theorie. Door een rol aan te nemen, die van studente onderwijskunde, psychologie, of pedagogie – ontvanger van wetenschappelijke materie – imiteer ik een culturele praktijk. Hierdoor ontstaat een moment voor ‘betekenisvol leren’. Op de werkvloer heb ik ook veel rollen. Van onderhandelaar tot schrijfster, van notulist tot blogger, van conceptontwikkelaar tot persbegeleider: voor de PR Mansion ben ik het allemaal. Veel leersituaties dus!

Op avontuur gaan en fouten maken

Volgens professor Harold Bekkering, die ook veel weet over leerprocessen, leren we het meest als we iets nieuws te verwerken hebben, op grond van iets wat niet in de lijn der verwachting ligt. Een verrassende gebeurtenis of nieuwe kennis maakt dat we ons denken over de wereld en onszelf aanpassen. Van onze fouten leren we – clichés bestaan met een reden – een hoop.

Ook leren in deze wervelende omgeving? PR Mansion zoekt een stagiaire vanaf januari 2017. Meld je hier aan!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *