Lokale duurzame energie komt op stoom

Amsterdam, 9 april 2015. Lokale duurzame energie in Nederland wordt volwassen, kleine, zelfstandige initiatieven –van burgers, bedrijven, overheden- groei(d)en uit tot duurzame energieproducenten, vaak in combinatie met naar-nul-op-de meter acties. Een recordaantal hiervan, 71, zond in voor de vierde editie van de P-NUTS Awards voor lokale duurzame energie. Voor het eerst komen de inzendingen uit alle provincies in Nederland, met Noord-Holland (21 inzendingen) aan kop, gevolgd door Noord-Brabant en Zuid-Holland (beide 10 inzendingen). De P-NUTS Awards worden op 16 april bekendgemaakt in de Theaters Tilburg, tijdens de doe-conferentie “Samen werken aan duurzame energieregio’s” van de gemeente Tilburg. 

Met 70 inzendingen (1 heeft zich teruggetrokken) uit alle provincies van Nederland, is het de jury dit jaar erg moeilijk gemaakt. Uiteindelijk zijn 22 inzendingen genomineerd voor in totaal negen awards.Een aantal inzendingen doen voor een tweede keer mee, waar deze in vorige P-NUTS edities nog een idee waren of net begonnen waren, zijn deze inmiddels gerealiseerd of hebben voldoende aanhang en geld opgehaald om te kunnen starten .

Een paar voorbeelden:

BUURTzoektWARMTE uit Amsterdam – gestart in 2008 heeft de Maldenhof-buurt in Amsterdam Zuid-Oost inmiddels zonnepanelen, zonneboilers en zijn de eerste isolatietrajecten afgerond. Anne Stijkel heeft meerdere succesvolle buurt-burgeracties op haar naam staan. Zo is zij met BOERzoektBUUR winnares geweest van een van de eerste P-NUTS Awards, inmiddels hebben bijna 40 boerderijenin Nederland zonnepanelen op de daken dankzij hun ‘buren’. Nu is het tijd voor een micro-warmtenet van en voor de buurt.

De ZonneWIJde uit Breda die nu met crowdfunding meer dan €600.000 heeft opgehaald voor haar plan: dus die ZonneWIJde komt er!

Mijnwater BV Heerlen, die na jaren innoveren inmiddels een energieleverancier van belang is, gebruikmakend van de unieke eigenschappen van het landschap uit oude steenkolenmijnen. Mijnwater levert inmiddels warmte en koude aan ruim 300 woningen en 125.000 m2 utiliteitsgebouwen en gaat nu opschalen.

De jury -onder voorzitterschap van oudminister Jacqueline Cramer, directeur Sutainability Institute in Utrecht, en IJmert Muilwijk, voorzitter van branchevereniging ODE en oudvoorzitter van CNV Jongeren- heeft bij haar nominaties gekozen voor de koplopers van dit moment en voor voorbeeldprojecten waar anderen weer energie uit kunnen putten. Hier komen ze, in alfabetische volgorde:

 

De genomineerden voor de P-NUTS Awards 2015:

Alliander Mooiste Innovatie Award

Ecoreach – Ecological research in architecture

Testrijders – Rotterdam, Arnhem, Nijmegen

Vandebron Zonnecollectief – Amsterdam, Noord Holland

 

Buurkracht Mooiste Buurtinitiatief Award

Burgerwindturbine Neer, Limburg

Houtgestookte dorpsCV Hoonhorst, Overijssel

Solyluna – gemeente Utrecht

 

Gemeente Tilburg Mooiste Regionale Samenwerking Award

Energieke Sportverenigingen – Borssele, Zeeland

Widar in de Zon – Delft, Zuid Holland

 

Wij krijgen Kippen Mooiste Idee Award

BUURTzoektWARMTE – Amsterdam, Noord Holland

Energiek!

 

P-NUTS Mooiste Nieuwe Nuts Award

Burgerwindturbine Neer, Limburg

Duurzaam initiatief monumentaal pand De Hallen  – Amsterdam, Noord Holland

Widar in de Zon

 

P-NUTS Mooiste Onderzoek Award

Tel de Zon

 

P-NUTS Mooiste Overheidsinitiatief Award

Holland Eco Finance

Tegenstroom

Zon op Gemeentedak

 

PR Mansion Mooiste Ondernemersinitiatief Award

Duurzaam initiatief monumentaal pand De Hallen  – Amsterdam, Noord Holland

HOOM  – Amsterdam, Noord Holland

Wocozon

 

P-NUTS Mooiste Coöperatie Award

De Stroomfabriek

Ecopower

 

Oranje Energie Publieksprijs Award

Alle inzendingen komen in aanmerking

Op dit moment aan kop: LESS Fatima, buurtinitiatief uit Tilburg en Burgerwindturbine Neer – gevolgd door Zon op Belgisch Park uit Scheveningen.

Stemmen kan t/m 16 april 2015, 15.00 uur. Na 12 uur kunnen mensen alleen nog via twitter en SMS stemmen, niet meer via de website, zodat het tot het laatste moment spannend blijft.

 


Voor aanmelden voor de P-NUTS Awards 201 op 16 april  in Theaters Tilburg of voor meer informatie kunt u contact opnemen met Layana Mokoginta, 06-20011181 of layana@prmansion.com

Over de P-NUTS Awards

Doel van de Awards is de voorlopers van lokale duurzame energie te bedanken voor het voordoen, het vrijmaken van de weg naar lokale duurzame energie, hun inzet voor een schoner milieu en het delen van hun kennis. De P-NUTS Awards zijn voor het eerst uitgereikt in 2010 door juryvoorzitters Herman en Herma Wijffels en zijn uitgegroeid tot dé prijs voor lokale duurzame energie-beoefenaars.

Partners van de P-NUTS Awards 2015:

Gemeente Tilburg, Alliander, Wij krijgen Kippen, gemeente Amsterdam, Buurkracht (een initiatief van Enexis), Oranje Energie, PR Mansion en energie+. Met support van de brancheverenigingen ODE en e-Decentraal.

Initiatiefnemers en oprichters van de P-NUTS Awards zijn Maarten Bruns van Groene Aap,  Pauline Westendorp van NEWNRG en Layana Mokoginta van PR Mansion. Founding partner van de P-NUTS Awards is het Innovatie Netwerk.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *