big-brother-is-watching-you

Waarom houden we het nieuws continu in de gaten? Het nieuws heeft nu eenmaal impact op je organisatie, soms zelfs meer dan je lief is. Het is omwille van PR goed om rekening te houden met het nieuws, en het waar nodig in te zetten. PR gaat over relaties opbouwen en onderhouden. Dat doe je door te communiceren, anticiperen en participeren. Je kiest een doelgroep en reageert, volgt of benadert. Maar wat levert dat dan op? Door middel van monitoring bepalen we de waarde van media-aandacht. 

04_Mediaroom

Hoe werkt monitoring?

1. Actualiteit & inzicht

Monitoring is zowel online als offline inzetbaar. Je kunt zoekwoorden opgeven waarmee je niet alleen je ‘eigen’ nieuws in de gaten houdt, maar ook wat er gebeurt in jouw markt. Inspelen op actualiteiten kan een onderdeel zijn van je PR-strategie. Monitoring helpt je te zien wat je concurrenten doen, geeft inzicht op het speelveld en op wie belangrijke schrijvers of opinieleiders zijn.

2. PR-waarde

Organisaties gebruiken de PR-waarde om media-aandacht te beoordelen, en zo het succes van free publicity in kaart te brengen. Via een monitoringsysteem kun je de totale impact van je media-inspanningen berekenen. Niet alleen kijk je naar het aantal mm, oplage of bron, maar ook naar het sentiment: komt je naam voor in het bericht, en hoe vaak? Is de boodschap, je missie of visie overgenomen? Hoe positief of negatief wordt je organisatie genoemd? Deze elementen bepalen samen de PR-waarde.

3. Analyse & inzet

Verzamelde data moet vervolgens geanalyseerd worden. Je kunt die taak uitbesteden aan data-analysten of je PR-bureau. Je moet je afvragen wat je wilt bereiken met je analyse. Ga je hiermee de PR-waarde bepalen, of wil je op basis van de analyse je markt vergroten of verkleinen? Je kunt ook je boodschap aanpassen, inspelen op de actualiteiten of in gesprek komen met opinieleiders. Het behoort allemaal tot de mogelijkheden.

4. Sturing & kwaliteitsbewaking

Met een monitoringsysteem krijg je de mogelijkheid je performance te sturen. Waarom komen er alleen maar klachten naar boven? Waarom nemen media je boodschap niet over? Met de resultaten van monitoring kun je daarop je strategie baseren, aanpassen of aanscherpen.

PR Mansion kan je helpen! Niet alleen met het zoeken naar het juiste monitoringsysteem, maar ook naar het juiste onderwerp voor monitoring. Waar stuur je op aan, en hoe bereik je dat? Hoe verbeter je je PR-strategie op basis van monitoring? Kom gerust eens vrijblijvend praten. Klik hier voor een afspraak.