Sinds de uitvinding van het internet zijn de ontwikkelingen op communicatief vlak in een enorm rap tempo gegaan. Met de komst van bijvoorbeeld social media kun je met een druk op de knop content maken en op een online platform ter beschikking stellen aan de halve planeet (bij wijze van). Met deze ontwikkelingen heeft pr in de praktijk uiteraard mee moeten buigen. Waar het creëren en onderhouden van public relations aanvankelijk ging door middel van persberichten faxen, ouderwets lobbyen, nabellen van journalisten en press kits versturen is social media een tool waar je tegenwoordig niet omheen kunt in het pr-vak.
Het lijkt dan ook snel oubollig om als bedrijf een pr-bureau in te schakelen dat door gebruik van zorgvuldig geselecteerde perslijsten relevante journalisten en influencers benadert. Waarom zou je? Via Twitter en Facebook heb je toch al een hartstikke groot bereik? Je kunt de interesse van journalisten toch met veel minder rompslomp opwekken door deze via social media in je campagne proberen te betrekken? Niets is minder waar. Het onderhouden van relaties vergt namelijk veel meer focus en inspanning en langdurige relaties zijn stukken waardevoller voor je bedrijf dan oppervlakkige relaties.
Terwijl het veld van public relations zich heeft ontwikkeld door nieuwe technologieën, blijven de fundamenten hetzelfde: goede relaties boven alles.
Technologie en social media hebben het leven op veel vlakken makkelijker gemaakt voor ons, en we maken zeker dan ook met plezier gebruik van deze verrijkende tool. Toch worden veel influencers ironisch genoeg nog steeds het liefst gecontacteerd op een meer traditionele manier, namelijk per e-mail of telefonisch. Via deze kanalen kan men in vergelijking tot social media namelijk op een veel persoonlijkere manier worden aangesproken en geïnformeerd over bedrijven en initiatieven. Ook is er dan meer kans dat je contact houdt met elkaar voor eventuele toekomstige samenwerkingen. Hoe beter de relatie is met de verzender van een bericht , hoe eerder een journalist hierop reageert.
Een ander traditioneel instrument dat in de praktijk wordt ingezet in het pr-vak is de press kit of persmap. Dit is een gebundelde verzameling promotiemateriaal over een organisatie of product dat wordt verspreid onder de media. De traditionele vorm waarin de press kit verstuurd wordt is letterlijk een pakketje. Nu kun je al raden dat het een stuk effectiever is om een journalist te benaderen met een tastbaar pakketje dan met een digitale ‘media kit’. De digitale inbox van de journalist zit namelijk veel voller dan de brievenbus. Zo val je als bedrijf op en is de kans groter dat je de aandacht trekt van de betreffende journalist.
Al met al is pr een onderdeel van de marketingmix dat niet gebonden is aan tijd, ondanks dat de samenstelling van activiteiten met de technologische ontwikkelingen verandert. De essentie van het vak blijft hetzelfde en daarbij zullen bepaalde traditionele activiteiten altijd effectiever blijven dan de geavanceerde opvolgers. Lees hier meer over de essentie van pr of maak hier een afspraak met ons voor pr-advies of een kennismakingsgesprek.